Ga naar de inhoud

Hackathon werpt weer zijn vruchten af

De slogan ‘catch them if you can!’ van de tweede hackathon van BlueM en FastNL bleek niet aan dovemansoren gericht. Burgers en collega’s die online speurden naar onder andere een man die nog ruim 6 jaar moest zitten, vonden concrete informatie in open bronnen over zijn mogelijke verblijfplaats. Nog tijdens de hackathon hielden collega’s hem aan. Een aantal dagen later volgt de volgende aanhouding.

Afgelopen vrijdag, 22 april, vond voor de tweede keer een FASTNL-hackathon plaats. Het doel was om online zoveel mogelijk informatie te vinden over veroordeelde criminelen, die nog een straf hebben openstaan. En ze, het liefst meteen, op te pakken. Zo’n 30 OSINT-specialisten, waaronder cybervrijwilligers, uit het hele land en digitale experts verzamelden zich op een prachtige locatie in Nederland. In gemixte teams doken ze in dossiers, die FASTNL had voorbereid. De dossiers varieerden van veroordeelden van zedenmisdrijven en levensdelicten tot plofkrakers en mensen die grote geldboetes hebben openstaan.

Recht doen
De zaken van FASTNL lenen zich er uitstekend voor om het publiek erbij te betrekken’, vindt teamleider van FASTNL. ‘In deze zaken is al recht gesproken, er moet alleen nog recht worden gedaan.’  Tijdens deze hackathon maken Blue-M en FASTNL gebruik van verschillende mensen met verschillende achtergronden. Mensen met een rugzak vol met tools en die op een andere wijze naar een zaak kijken. Dat levert nieuwe inzichten op en daardoor vergroten we de pakkans.

Aanhoudingen
Deze keer een schot in de roos. Aan de hand van een post op Instagram konden de online speurders achterhalen waar een 35-jarige veroordeelde zich mogelijk zou bevinden: de Bijlmer in Amsterdam. De politie die gevraagd waren naar hem uit te kijken, zagen hem niet veel later rijden en konden hem aanhouden. Deze man zonder vaste woon- of verblijfplaats, mag zijn celstraf van ruim 6 jaar voor drugshandel alsnog gaan uitzitten.

Afgelopen dinsdag, 26 april, volgde er nog een aanhouding voortvloeiend uit deze hackathon. Een 56-jarige man uit de gemeente Midden- Groningen die nog €65.000,- moest betalen.

Resultaten
Dit was niet het enige resultaat van de dag: van meerdere veroordeelden is nieuwe informatie achterhaald. De informatie die met vorige Hackathon van BlueM en FASTNL was verzameld leverde 15 aanhoudingen van veroordeelden op‘Beweging creëert beweging!’ Als het aan BlueM ligt, gaat de politie meer samenwerken met publiek-private partijen. ‘De koudwatervrees om burgers te betrekken bij bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken moet wat betreft weg. Zo’n hackathon laat zien wat je met elkaar kunt bereiken.’

Wil je ook een hackathon organiseren? BlueM en de Politieacademie hebben de handleiding ‘How to hack-a-thon?’ geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *