Ga naar de inhoud

In beslag genomen merkkleding recyclen? De aanhouder wint! #GreenM

De aanhouder wint. Echt. We berichten het al eerder: zou het niet geweldig zijn om de in beslag genomen merkkleding duurzamer te verwerken? Of preciezer: om het na enige aanpassingen door te geven aan wie dat nodig heeft? Dit alles geïnspireerd door een vergelijkbaar project in Engeland. Het bleek ietsje ingewikkelder (ha leuk een uitdaging :)), maar we gaven niet op. Want de aanhouder, nou ja dat dus :). Lees hieronder meer!

De eerste hobbel: het vinden van een projectleider. Veel mensen die willen meedenken, maar echt de tijd hebben om dit project te trekken is iets anders. Gelukkig kwam een geweldige collega op ons pad, dit  ons mooie plan met beide handen oppakte.
Hobbel twee: nagemaakte merkkleding kan alleen worden doorgegeven als niks meer naar het merk herleidt. Best lastig als er levensgroot NIKE op je borst staat 😊. Daar lieten we ons natuurlijk niet meteen door uit het veld slaan, waar een wil is tenslotte… Een ander gegeven, deed ons wel inzien dat we ons doel moesten bijstellen. Niemand weet wat voor ‘rotzooi’ (denk aan chemicaliën bv) er in de kleding verwerkt zit. En dat wil je niet aan mensen uitdelen.. Ons plan werd bijgesteld van het doorgeven van vervalste merkkleding, naar het recyclen van het materiaal voor andere doeleinden. Van dit verhaal werd ook het OM enthousiast. Zij verwezen ons naar de dienst Domeinen die in hun opdracht onze inbeslaggenomen kleding vernietigd (lees verbrand).

Met dit in ons achterhoofd spraken we met diverse betrokken partijen om onze vinger achter het hele proces te krijgen. React voor hun visie op en manier van recyclen van in beslag genomen kleding (vooral douane), onze beslaghuizen om de keten in kaart te brengen, de dienst Domeinen, Spaak die ruime ervaring heeft met circulaire oplossingen en betrokken is bij de recycling van (synthetisch) drugsafval en de BIGA-groep, die het verwerken van onze uniformen verduurzaamde. Het had wat voeten in de aarde om deze partijen  samen aan tafel te krijgen, maar het lukte. En toen bleek al snel dat onze wensen en ambities helemaal niet zo ver uit elkaar lagen. We ontdekten zelfs een manier waarop we de politie op korte termijn een boel geld kunnen laten besparen.

Wat er nu gaat gebeuren:
1. De bijvangst, geld besparen. De politie blijk vanuit de beslaghuizen veel kleding zelf naar de verbrandingsoven te brengen en daar fors voor te betalen. De kleding die naar Domeinen gaat (die daar ook voor wordt betaald) moet nl geteld worden. Voor dit proces wordt nu een minder arbeidsintensieve manier gezocht.
2. Spaak heeft een voorstel geschreven om de mogelijkheden van een duurzame verwerking van de in beslag genomen kleding te onderzoeken.
3. Domeinen kijkt samen met de BIGA-groep welke rol zij in dit proces kunnen spelen (zou het niet mooi zijn als Domeinen en de BIGA-groep de handen ineen sloegen…)
4. Met de uitkomsten van bovenstaand, gaan we aan de slag om het proces bij Domeinen toekomstbestendiger te maken.

Zeiden we nou al dat de aanhouder…? 🙂

Wordt vervolgd!

Lees het eerdere bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *