Ga naar de inhoud

BlueM Mobathon legt vergrootglas op mobiel banditisme

Politie, FIOD, de meesterhackers van KPN en opsporingsexperts uit België en Duitsland: de BlueM Hackathon/Mobathon gisteren in Doorn vormde een nieuw hoogtepunt in de publiek-private samenwerking én bracht een flinke slag toe aan het internationale mobiele banditisme. “Hulde voor de ruim 40 Osint-fanaten die zich daar de hele dag in het zweet hebben gewerkt”, aldus medeorganisator Niels.

Internationaal opererende autodieven (ooit van relay-attack gehoord?) en juwelenbendes, vergaande vormen van oplichting en huisjesparken en campings als uitvalsbasis: mobiel banditisme is groot en wijdverbreid. Voor wie denkt dat het hier vooral om ‘kleine criminaliteit’ gaat, de buit loopt regelmatig in de tienduizenden euro’s en de impact op slachtoffers is groot. Niels: “Genoeg aanleiding om een hackathon over dit onderwerp te organiseren.”

Vier teams vol wizzkids, data-googelaars en andere digi-helden lieten zich gisteren van het ochtendgloren tot in de kleine uurtjes van hun beste kant zien. De meeste op locatie, sommige via een online verbinding. Tussen het speuren door was er tijd voor de zogeheten stand-up om de kleine successen (“Die man blijkt in België nog 30 maanden te moeten zitten!”), tips (“Google-translate is je beste vriend”), en hulpvragen te delen. De laatste stand-up vatte de meerwaarde van de dag goed samen. Niels: “Er zijn verschillende nieuwe opsporings- en vervolgmethoden gevonden, contactgegevens van leden van een internationaal opererende groep achterhaald en er is beter zicht op de internationale omvang van de misdaden van sommige mobiele bendes. Genoeg aanknopingspunten om mee verder te gaan dus.”

Lees hier de artikelen over de eerdere BlueM Hackathons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *